Shonan iPark Science Cafe

響き合え、科学。










湘南アイパークサイエンスカフェ

響合え、科学

ショウジョウバエにおいてPGC1αがスクロース感受性を制御する

【紹介文献】

PGC1α Controls Sucrose Taste Sensitization in Drosophila

Wang et al., 2020, Cell Reports, 31, 107480

www.sciencedirect.com

【発表概要】

今回のトピックは、日常生活とも馴染み深い「味覚」に関する論文です。糖分の多い食事を摂り続けると甘味を感じる閾値が低下する、といったように、甘味の感受性は日々の食事に影響を受け変化することが報告されています。しかしながら、その分子機構はこれまで殆ど分かっておりませんでした。今回は哺乳動物とよく似た味の知覚機構を持つショウジョウバエを用いて、食事による甘味感受性の変化を制御するシグナル経路を同定した論文をご紹介いたします。

【Summary】

The topic of upcoming Science café is taste, which is closely related to dairy life. It has been reported that chronic diet alters sweet taste sensitivity, for instance, high sucrose diet exhibits sweet taste desensitization. However, little is known about the molecular mechanism. The paper I will introduce identified the signal pathway controlling sweet taste perception in response to diet using drosophila, which has similar taste transaction mechanism to mammals.

(2021.6.17 iPark Science Cafe 80th)

発表資料:

drive.google.com